Jak wybrać kuchenkę z płytą indukcyjną

Jakie są zalety i wady gotowania w technologii indukcyjnej? Jaki sprzęt i właściwości pieca są przydatne? Odpowiedzi na te i inne pytania w poniższym artykule.

Kombinacja kuchenki i piekarnik, dwa różne urządzenia tworzące jedno. Sprzęt taki jest dostępny na rynku w kilku wariantach. Można mieć piec na gaz, energię elektryczną lub w obu kombinacjach, z kuchenką gazową i piekarnikiem elektrycznym. Wśród kuchenek elektrycznych można wybierać pomiędzy modelami z konwencjonalnymi płytami lub z płytą ceramiczną. A płyty ceramiczne dzielą się na te, z nagrzewnicą i takie, z wykorzystaniem technologii indukcyjnej.

Różnica pomiędzy płytą indukcyjną i pozostałymi trzema wymienionymi rodzajami, polega na różnej technice ogrzewania. Płyta indukcyjna nie jest wykorzystywany do ogrzewania powierzchni, ciepło wytwarzane przy użyciu palnika lub grzewczej cewki, działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Jest generowane przez cewkę umieszczoną w piecu, gdy położymy na nim garnek z żelaza spowoduje to powstanie ciepła przez indukowane prądy.

Dlaczego chcesz płytę indukcyjną?

Zaletą tej technologii jest to, że ciepło jest wytwarzane, gdy jest ono potrzebne. To umożliwia maksymalną efektywność. Pomienie wyciekające wokół garnka do gotowania, w przypadku kuchenki na gaz, są “niepotrzebne”. Płyta indukcyjna podgrzewa tylko naczynie, nic innego.

Jeśli użytkownik zapomni o wyłączeniu płyty, to technologie indukcyjne są w stanie rozpoznać pusty pojemnik na kuchence. A gdy występuje przepełnienie wrzącej wody na talerzu, reagują poprzez wyłączenie płyty grzejnej. Jest to bardzo przydatne dla płyt z przyciskami dotykowymi. Wszystkie płyty grzejne, niezależnie od tego, czy mają one wężownicę grzewczą lub cewkę indukcyjną, albo ceramikę szklaną, tak działają. Nie ma się co obawiać szklanych płyt, ponieważ twardość szkła odpowiada poziomowi 5 na skali twardości Mohsa, to oznacza twardość apatytu. Testy okazują, że w stanie zarysować można płytę o twardości 6 (z 10 stopni) diamentem. Podczas czyszczenia płyt, nie bój się używać zwykłego detergentu. W zestawie znajduje się specjalny skrobak szkła.

Druga twarz indukcji

Gotowanie indukcyjne ma jednak swoje wady. Najbardziej zaskakujące dla większości użytkowników płyty indukcyjnej jest wydzielanie hałasu. Choć kuchenka ceramiczna działa zupełnie cicho, dziwnie, że podczas gotowania indukcyjnego słychać brzęczenie, które brzmi jak dźwięk wibracji. Wszystko spowodowane przez wentylator. Jego zadaniem jest odprowadzenie ciepła z powierzchni pod płytą, ponieważ w płycie znajdują się czułe elementy, które mogą być uszkodzone od ciepła. Buczenie i wibracje, które mogą wzbudzić podejrzenie, że coś jest nie tak, są całkowicie naturalne. Dźwięki te są utworzone w dolnej części pojemnika, ponieważ cząsteczki indukcji elektromagnetycznej żelaza gromadzą się w dolnej o częstotliwości 20-60 kHz. Stwarza to samo ciepło. Niektóre mniejsze garnki mogą na takiej płycie nawet lekko drgać.

Podsumowanie Płyty indukcyjne

  • Boost – maksymalna wydajność płyt w celu przyspieszenia ogrzewania
  • Rozpoznawanie obecności garnka
  • Rozpoznawanie pustych garnków – pole grzejne automatycznie zmniejsza moc, aby zapobiec uszkodzeniu
  • wskaźnik zalegania ciepła – dioda ostrzega ogrzewanej płyty grzejnej i jego otoczenia
  • Blokada sterowania (zabezpieczenie przed dziećmi) – klucz zapobiega przypadkowemu przełączaniu na pokładzie
  • automatyczne wyłączanie – przy odstawieniu garnki zapomnij wyłączyć płytę, zrobi to po jakimś czasie sam
  • Timer – funkcja pozwala na ustawienie czasu gotowania dokładnie na wybraną goddzinę, przydatne kiedy posiadacz ma taryfę dwustefową g12
  • stop and go – pożyteczną funkcję, gdy trzeba ktoś dzwoni lub otworzyć drzwi, funkcja przerywa gotowanie, a następnie kontynuuje tym samym ustawieniu mocy
Advertisements

One thought on “Jak wybrać kuchenkę z płytą indukcyjną

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s